Recept na lahodný jahodový koláč: Krok za krokem k dokonalému dezertu

Jahodový Koláč

Představení receptu na lahodný jahodový koláč

Jahodový koláč je oblíbeným letním dezertem, který osvěží vaše chuťové buňky a přinese do vaší kuchyně nádech sladkosti. Tento recept na lahodný jahodový koláč vyniká svou jednoduchostí a chutí, která okouzlí každého milovníka jahod. Připravte se na skvělou kombinaci křehkého těsta, krémové náplně a čerstvých jahod, které společně vytvoří dokonalý dezert pro jakoukoliv příležitost. Buďte připraveni na to, že tento koláč zmizí ze stolu rychleji, než si dokážete představit!

Seznam ingrediencí potřebných k přípravě

Seznam ingrediencí potřebných k přípravě lahodného jahodového koláče je následující:

- 250 g hladké mouky

- 150 g másla

- 100 g cukru krupice

- 1 vejce

- špetka soli

- 1 lžička vanilkového extraktu

- 500 g jahod

- 2 lžíce strouhaného kokosu

Těsto: smíchejte mouku s máslem, přidejte cukr, vejce, sůl a vanilkový extrakt. Vzniklé těsto vyválejte a uložte do formy.

Náplň: očištěné jahody nakrájejte na plátky a rovnoměrně je rozprostřete na těsto. Posypte strouhaným kokosem.

Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu asi 30 minut nebo dokud není koláč zlatavý. Nakonec můžete posypat povrch moučkovým cukrem pro zdobení.

Postup krok za krokem s detailními instrukcemi

1. Nejprve si připravíme těsto. Ve velké míse smícháme hladkou mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Přidáme na kostky nakrájené máslo a vše rukama promneme do drobenky.

2. Poté přilijeme mléko a vejce a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme odpočinout v lednici minimálně 30 minut.

3. Mezitím si připravíme náplň. Jahody omyjeme, zbavíme stopek a nakrájíme na menší kousky. Smícháme je s cukrem a vanilkovým extraktem.

4. Po odpočinku těsto rozválíme na pomoučeném vále a přeneseme ho do formy na pečení vyložené pečicím papírem.

5. Na těsto rozprostřeme připravenou náplň z jahod a zakryjeme druhou částí těsta (můžete vytvořit mřížku).

6. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 40-45 minut, dokud není krásně zlatý.

7. Hotový koláč necháme trochu vychladnout, podle chuti můžeme posypat moučkovým cukrem nebo podat s kopečkem šlehačky.

Tímto postupem zaručeně připravíte lahodný jahodový koláč, který si oblíbí celá rodina!

Tipy a triky pro dokonalý výsledek

1. Použijte čerstvé jahody: Vyberte plně zralé a šťavnaté jahody pro nejlepší chuť a vzhled koláče.

2. Přidejte citrónovou kůru: Nastrouhaná citrónová kůra dodá koláči osvěžující aroma a zvýrazní chuť jahod.

3. Použijte máslo při vymazání formy: Máslo zabrání přilnutí těsta k formě a usnadní vyklopení hotového koláče.

4. Nezapomeňte na cukr do těsta: Správné množství cukru do těsta zajistí sladkou chuť, která skvěle doplní kyselost jahod.

5. Pečte na správné teplotě: Dodržujte doporučenou teplotu pečení, abyste dosáhli dokonalě upečeného koláče s krásně zlatavou korouhvičkou.

Dodržení těchto tipů a triků vám pomůže dosáhnout skvělého výsledku a lahodného jahodového koláče, který si budete užívat s každým soustem.

Možnosti variací a doporučení na servírování

Možnosti variací tohoto jahodového koláče jsou skutečně nekonečné. Můžete přidat do těsta i jiné druhy ovoce jako borůvky, maliny nebo broskve pro zajímavou kombinaci chutí. Pokud máte rádi krémové dezerty, můžete na vrchol koláče přidat capuccino šlehačku nebo vanilkový krém. Pro zvýraznění jahodové chuti můžete posypat povrch koláče jemným práškovým cukrem nebo ozdobit čerstvými lístky máty. Při servírování doporučuji podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šálkem voňavé kávy. Těším se, až vyzkoušíte tyto varianty a objevíte svou oblíbenou verzi tohoto lahodného jahodového koláče!

Závěrem bych chtěla poděkovat všem čtenářům, kteří se dostali až sem a doufám, že recept na lahodný jahodový koláč vás oslovil. Vyzkoušejte ho doma a nechte se unést jeho jedinečnou chutí. Dejte si záležet na výběru čerstvých jahod a dodržujte postup krok za krokem. Věřím, že s trochou lásky a trpělivosti dosáhnete skvělého výsledku, který potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i vaše blízké. Přeji vám hodně radosti z pečení a dobrou chuť!

Publikováno: 19. 02. 2024

Kategorie: jídlo a nápoje

Autor: Jirka Vondračka

Tagy: jahodový koláč | recept