Tapioka: Neznámý druh škrobu, který vás okouzlí svojí vielseitigkeití v gastronomii

Tapioca

Co je tapioka?

Tapioka je druh škrobu získávaný z kořene rostliny maniok. Je to bílý prášek bez chuti a vůně, který se používá jako ingredience v kuchyni. Tapioka je známá svou schopností zahušťovat a gelovat, což ji činí populární přísadou pro různé pokrmy. Má také vysokou energetickou hodnotu a je bohatá na sacharidy. Tapioka se používá po celém světě ve formě perliček, mouky nebo škrobu a je oblíbenou součástí mnoha tradičních jídel.

Historie tapioky a její původ.

Historie tapioky sahá až do starověkého světa. Pochází z Jižní Ameriky, kde ji původně pěstovali domorodci. Tapioka je vyráběna z kořene rostliny maniok (Manihot esculenta), který je bohatý na škrob. První zmínky o tapiokovém škrobu pocházejí z 16. století, kdy byla tapioka přivezena do Evropy portugalskými kolonizátory. Od té doby se její použití rozšířilo po celém světě a stala se oblíbenou surovinou v gastronomii.

Výroba tapioky a zpracování škrobu.

Výroba tapioky začíná sběrem kořenů maniokovníku, které se poté oloupou a nastrouhají. Nastrouhaná hmota se následně namočí do vody a nechá fermentovat. Fermentace pomáhá oddělit škrob od vlhkosti a dalších látek. Poté se hmota promyje, aby se odstranily nečistoty, a následně se škrob oddělí od vody.

Oddělený škrob se suší a mletím se z něj získá tapioková mouka. Tato mouka je bílá, jemná a bez chuti. Tapiokový škrob je také dostupný ve formě perliček nebo kuliček, které jsou vyrobeny lisováním tapiokového škrobu do tvaru kuliček.

Tapioka obsahuje pouze škrob a je bezlepková, což ji činí vhodnou pro lidi s celiakií nebo glutenovou intolerancí. Je také snadno stravitelná a obsahuje malé množství tuku.

Zpracování tapioky do hotových produktů je velmi jednoduché. Stačí ji namočit ve vodě nebo mléce, dokud nezměkne a neproprůsvitní. Může být použita jako zahušťovadlo omáček, polévek nebo pudinků. Tapiokové perličky se často používají v dezertech a nápojích, jako je tapiokový puding nebo bubble tea.

Tapioka je také oblíbená ve východní kuchyni, zejména v thajských a vietnamských pokrmech. Její neutrální chuť umožňuje kombinaci s různými ingrediencemi a přidává pokrmům jemnou texturu.

Díky svému škrobu tapioka poskytuje energii a dlouhodobý pocit sytosti. Obsahuje také vitamín B, vápník a železo. Je vhodná pro lidi s alergiemi na pšenici nebo sóju.

Výroba tapioky je poměrně jednoduchá, ale vyžaduje pečlivou manipulaci s maniokovníkem kvůli obsahu kyanidu. Tapiokovou mouku lze zakoupit v obchodech se zdravou výživou nebo na internetu. Doporučuje se skladovat ji v suchu a chladu, aby se zabránilo vlhkosti a plísni.

Použití tapioky v gastronomii.

Použití tapioky v gastronomii je velmi rozmanité a tento druh škrobu se využívá ve mnoha tradičních pokrmech po celém světě. Tapioka je oblíbená pro svou schopnost zahušťovat jídla a dodávat jim lepší konzistenci. Je také vhodná pro lidi s alergiemi na pšenici nebo lepek, protože tapioka je bezlepková.

V asijské kuchyni se tapioka často používá do polévek, dezertů a nápojů. Například v Thajsku se připravuje tradiční dezert "mango s klejícím rýžovým pudinkem", který obsahuje i tapioku. V Indonésii je populární nápoj "boba tea" s tapiokovými kuličkami, které dodávají nápoji zajímavou texturu.

V brazilské kuchyni je tapioka hlavní surovinou pro přípravu "tapiokových placků". Tyto placky se připravují z tapiokového škrobu a mají podobnou konzistenci jako palačinky. Plní se různými slanými nebo sladkými ingrediencemi a jsou oblíbeným pokrmem na snídani nebo svačinu.

Tapioku lze také použít jako náhradu za mouku při pečení. Díky své neutrální chuti a lepivosti je vhodná pro přípravu bezlepkových dezertů, jako jsou palačinky, koláče nebo piškoty.

V gastronomii se tapioka stává stále populárnější surovinou díky svým unikátním vlastnostem a možnostem použití. Je to skvělá alternativa pro lidi s alergiemi nebo intolerancí na pšenici a lepek, ale také pro ty, kteří hledají nové a zajímavé ingredience do svých receptů.

Zdravotní výhody tapioky.

Zdravotní výhody tapioky jsou mnohostranné a dělají z ní skvělou volbu pro vaši stravu. Tapioka je bezlepková, což ji činí vhodnou pro lidi s celiakií nebo glutenovou intolerancí. Obsahuje také malé množství tuku a cholesterolu, což je přínosné pro zdraví srdce. Díky svému vysokému obsahu vlákniny pomáhá regulovat trávení a udržuje střeva zdravá. Tapioka také obsahuje vitamín B komplexu, který podporuje normální fungování nervového systému a metabolismus. Má také minerální látky jako vápník, železo a draslík, které jsou důležité pro správnou funkci těla. S ohledem na tyto zdravotní výhody je tapioka skvělým doplňkem stravy pro každodenní použití.

Recepty s tapiokou.

Recepty s tapiokou jsou velmi rozmanité a mohou se používat jak v sladkých, tak i slaných jídlech. Jedním z nejoblíbenějších receptů je tapiokový pudink. K přípravě budete potřebovat 1 šálek tapioky, 2 šálky mléka, 1/4 šálku cukru a vanilkový extrakt. Tapioku namočte do vody na 30 minut, poté ji sceďte a dejte vařit do mléka spolu s cukrem a vanilkovým extraktem. Vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud tapioka nezhoustne. Pudink pak nechte vychladnout a podávejte s ovocem či šlehačkou.

Dalším oblíbeným receptem je tapioková polévka s kokosem. Na přípravu budete potřebovat 1 šálek tapioky, 4 šálky kokosového mléka, 1/2 šálku cukru a pár kapek vanilkového extraktu. Tapioku namočte do vody na 30 minut a poté ji sceďte. Do hrnce dejte kokosové mléko, cukr a vanilkový extrakt a přiveďte k varu. Potom přidejte tapioku a vařte asi 15-20 minut, dokud se neprovaří. Polévku podávejte teplou nebo studenou.

Další možností je příprava tapiokových kuliček. Smíchejte 1 šálek tapioky, 1/2 šálku cukru, 1/4 šálku vody a pár kapek potravinářské barvy podle vašeho výběru. Tapioku vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud se nezformují kuličky. Poté je nechte vychladnout a můžete je podávat samotné nebo s ovocem jako dezert.

Tapioka je velmi vielseitig a může být použita i ve slaných jídlech, například jako zahuštění omáček či polévek. Vyzkoušejte tedy tapioku ve své kuchyni a objevte nové možnosti jejího použití.

Kde koupit tapioku a jak ji skladovat.

Tapioku můžete zakoupit v různých obchodech se zdravou výživou, specializovaných asijských prodejnách nebo na internetu. Doporučuje se kupovat tapioku ve formě perliček, které jsou nejčastěji dostupné. Při nákupu je důležité zkontrolovat datum spotřeby a pečlivě si přečíst složení. Tapioka by měla být skladována na suchém a chladném místě, ideálně v uzavřené nádobě, aby nedošlo k vlhkosti a znehodnocení produktu.

Závěr a doporučení pro použití tapioky v kuchyni:

Tapioka je unikátní druh škrobu, který má mnoho využití v gastronomii. Je vhodná pro přípravu dezertů, polévek, omáček a dalších pokrmů. Díky své neutrální chuti se snadno kombinuje s různými ingrediencemi a přidává pokrmům zajímavou texturu.

Při používání tapioky je důležité dodržovat správné postupy. Při vaření tapioky je třeba dbát na správný poměr mezi tapiokou a tekutinou, aby se dosáhlo požadované konzistence. Tapioku je také nutné dobře promíchat, aby se zabránilo tvorbě hrudek.

Pro zlepšení chuťových vlastností může být tapioka namočena ve vodě nebo mléce před vařením. Tento proces zajišťuje lepší absorpci tekutiny a zaručuje jednotnou konzistenci.

Při skladování tapioky je důležité udržovat suché podmínky a chránit ji před vlhkostí. Tapioka by měla být uchovávána v uzavřeném obalu na chladném a suchém místě.

Pokud jste fanoušky nových a zajímavých ingrediencí, rozhodně byste měli vyzkoušet tapioku. Je to skvělá alternativa klasického škrobu a přinese do vaší kuchyně nový rozměr. Buďte kreativní a experimentujte s tapiokou ve svých oblíbených receptech!

Publikováno: 03. 02. 2024

Kategorie: gastronomie

Autor: Veronika Hofmanová

Tagy: tapioca | druh škrobu