Osvěžte svůj jídelníček s francouzskou pochoutkou - recept na tarte tatin

Tarte Tatin

Úvod do receptu na tarte tatin

Rádi byste si vyzkoušeli připravit něco sladkého a originálního? Co takhle tarte tatin! Jedná se o francouzský dezert, který se tradičně podává s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou. V našem úvodu vám přinášíme jednoduchý recept na tento lahodný koláč, který jistě potěší vaše chuťové buňky.

Seznam potřebných surovin

Seznam potřebných surovin pro přípravu lahodného tarte tatinu:

- 150 g hladké mouky

- 75 g cukru krupice

- 100 g másla

- 1 vejce

- špetka soli

- 6 středně velkých jablek

- citronová šťáva

- skořice podle chuti

Poznámka: Pokud máte rádi sladší dezerty, můžete přidat více cukru. Naopak, pokud preferujete méně sladké chutě, postačí i menší množství cukru.

Postup přípravy těsta

Postup přípravy těsta:

1. Nejprve si připravte všechny potřebné ingredience - 250g hladké mouky, 125g másla, 1 vejce, 2 lžíce cukru a špetku soli.

2. Smíchejte mouku se solí a cukrem a přidejte nakrájené máslo. Hrstí prstů spojujte ingredience do drobenkovitého stavu.

3. Přidejte vejce a míchejte, dokud se nevytvoří těsto. Pokud je těsto suché, můžete přidat trochu vody (asi 1-2 lžičky).

4. Těsto utlačte do formy na koláč o průměru asi 25cm a uchovávejte ho v ledničce po dobu minimálně 30 minut.

5. Po uplynutí času vezměte těsto z lednice, pokryjte ho papírem na pečení a naplňte ho sušenými fazolemi nebo speciálním válcem na pečení (tzv. blind baking).

6. Pečeme v troubě předehřáté na 190 stupňů Celsia asi 20 minut.

7. Hotové tarte tatin můžete plnit podle receptu dle vašeho výběru - například jablky s karamelizovaným cukrem a máslem.

8. Na závěr podáváme tarte tatin s kopečkem šlehačky a slastně pochutnáváme!

Příprava náplně - karamelizované jablka

Pokud chcete připravit skvělou tarte tatin, karamelizovaná jablka jsou nezbytnou součástí. Tato náplň se snadno a rychle připravuje, a to buď z jednoduchých surovin nebo pomocí již hotových karamelů. Nezáleží na tom, jaký způsob zvolíte, výsledkem je dokonale sladká a chuťově bohatá náplň pro vaši dokonalou tarte tatin!

Sestavení tarte tatin

Sestavení tarte tatin

Tarte tatin je klasický francouzský dezert, který se skládá z chutného ovocného nádivu a křehkého listového těsta. Pokud chcete své hosty ohromit nevšedním chuťovým zážitkem, sestavte si vlastní tarte tatin podle našeho receptu.

Začněte rozpouštěním cukru a másla v pánvi. Přidejte nakrájené ovocné kousky a nechte je krátce restovat. Poté přikryjte listovým těstem a pečte v troubě, dokud není krásně zlatavé.

S naservírováním nic nezkazíte, pokud ozdobíte tarte tatin kopečkem čerstvé šlehačky nebo vanilkového krému. Bon appétit!

Pečení a servírování

Pokud se chystáte upéct tarte tatin a hledáte tipy na perfektní pečení a servírování, máme pro vás několik užitečných rad. Při pečení si dbejte na konečnou teplotu těsta a použijte kvalitní ingredience, jako je čerstvé ovocné ovoce a máslo. Servírujte tarte s kopečkem šlehačky nebo zmrzlinou a ozdobte ji čerstvými bylinkami nebo ovocem. Tímto způsobem uděláte z vaší tarte tatin naprosto dokonalou pochoutku, kterou ocení každý milovník dezertů!

Variace na recept tarte tatin

Pokud hledáte novou a zajímavou verzi klasického receptu tarte tatin, zde jsou pro vás některé skvělé variace. Tyto úpravy přidávají do tradiční francouzské sladké pochoutky nový rozměr chuti a zajisté okoření vaši kulinářskou rutinu. Vyzkoušejte například tarte tatin s jablky a švestkami, s ricottou a borůvkami nebo dokonce s čokoládovými sušenkami. Vaše chuťové pohárky budou určitě vděčné za nový zážitek!

Závěr a tipy na podávání

Pokud jste si přečetli náš recept na tarte tatin a rozhodli se jej vyzkoušet, máme pro vás ještě pár tipů na to, jak ho co nejlépe podat.

Závěr a tipy na podávání:

- Pokud chcete tarte tatin co nejlépe vyniknout, podávejte ji mírně teplou s kopečkem zmrzliny nebo šlehačky.

- Pokud nemáte čerstvé jablka k dispozici, můžete použít i konzervovaná nebo mražená. V takovém případě ale dbejte na to, aby byla jablka dobře odsátá od šťávy.

- Tarte tatin se skvěle hodí jako dezert po obědě nebo večeři, ale může být i skvělou volbou pro brunch nebo piknik.

- Vyzkoušejte si experimentovat s různými druhy jablek - každé jablko totiž přidá svůj unikátní okamžik k receptu!

Doufáme, že vám náš recept na tarte tatin zachutnal a tyto tipy vám pomohou jej podat tak, aby byl dokonalým zážitkem pro vaše chuťové buňky. Dobrou chuť!

Publikováno: 20. 04. 2023

Kategorie: jídlo a pití

Autor: Jirka Vondračka

Tagy: tarte tatin | recept